Parcul National Retezat ocupa locul patru in grupa sa de concurs din cadrul campaniei mondiale pentru desemnarea celor 7 minuni nat
urale ale lumii.
La inceputul acestei saptamani,
Fundatia New 7 Wonders (N7W) a decis sa imparta in sapte categorii cele 261 de nominalizari ale noii campanii.
Pe site-ul
www.new7wonders.com este publicata evolutia nominalizarilor in clasament. Retezatul se claseaza dupa Parcul National - Raul Subteran Puerto Princesa din Filipine si Padurea amazoniana, dar in fata Muntilor Padurea Neagra, Germania sau Sierra Nevada, Spania.
Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata
de 36.136ha iar altitudinea este cuprinsa intre
800 si 2.509 m cu mai mult de
20 de varfuri care trec de
2.000 m, in medie depasind
2.350 m. Zona de protectie integrala cu caracter stiintific cuprinde
11.466 ha, aici fiind interzisa orice exploatare: miniera, pasunat, vanat, pescuit, culegerea fructelor, camping. A doua zona este mai permisiva, chiar daca nu se poate campa, exista cabane si itinerarii ce pot fi vizitate de catre turisti. Pentru pastrarea nealterata a frumusetilor
Retezatului, o mana de rangeri, tineri ce iubesc muntele patruleaza neincetat. Parcul este declarat rezervatie a biosferei.
Masivul Retezat este alcatuit din roci cristaline si calcare. Datorita altitudinii sale mari, Vf. Peleaga atingand 2509 m, s-au identificat urmele a 18 ghetari. Astazi, in Prcul National Retezat exista cel mai mare numar de lacuri glaciare din tara - 83. La poalele Muntilor Retezat se afla Lacul Bucura amplasat la o altitudine de 2041 m intinzandu-se pe 10,5 ha. Din acest motiv este considerat cel mai intins lac din zona alpina romaneasca.
Dintre mamifere, ursul (Ursus arctos) stapaneste muntele si isi face simtita prezenta fie sus la goluri de munte, mai ales vara in preajma stanelor, fie la poalele muntilor, toamna cand poate fi surprins chiar in livezile mai marginase de la poalele muntelui. Este un animal mare care prefera padurile linistite, putin umblate sau incalcisiul doboraturilor de vant in care isi face barlogul.
In
Retezat se intalnesc, de asemenea, o seama de
fluturi viu colorati,
gandaci cu colorit metalic,
calugarite,
lacuste, furnici, paienjeni, precum si
licuriciul ce straluceste noaptea.
Parcului National Retezat, datorită habitatelor sale foarte diverse, naturale, sau puţin modificate de intervenţia umană,
adăposteşte o faună deosebit de bogată atât în ceea ce priveşte numărul de specii cât şi în numărul mare de exemplare care alcătuiesc populaţiile acestor specii.