Cautare AdSense

Cautare pe blog

reclama

miercuri, 10 decembrie 2008

Mâncăruri tradiţionale româneşti de Crăciun

Racituri (piftie de porc)

Ingrediente

1 rasol de porc
2 picioare de porc
zarzavat pentru supa
sare si piper boabe dupa gust
1 gogosar murat
usturoi


Mod de preparare

Picioarele de porc se parlesc pe foc viu, se rad cu lama cutitului, se freaca bine cu malai si se spala in mai multe ape. Rasolul de porc si urechile curatate bine se pun intr-un vas mare cu apa;

Se fierb la foc potrivit in vasul descoperit. La mijlocul timpului de fierbere se adauga zarzavatul de supa, curatat si spalat, taiat felii mari si o lingura de sare;

Cand carnea se desprinde de pe os, se scoate zarzavatul si se lasa deoparte. Carnea se curata de pe oase, se imparte in mod egal si se pune in farfurii;

Fiecare farfurie se garniseste cu felii de gogosar murat, apoi se acopera cu zeama in care a fiert carnea, amestecata cu mujdei de
usturoi strecurat;

Farfuriile se umplu cu zeama si se lasa la rece pentru ca gelatina sa se prinda.
Se incearca puterea de coagulare inainte de adauga zeama de carne, luand o lingura de zeama si lasand-o la frigider. Daca zeama se coaguleaza repede, nu mai are nevoie de nici un adaos. In caz contrar se fierb cateva foi de gelatina alimentara, se lasa sa se raceasca si se adauga in zeama de carne. Racitura sta la rece de pe o zi pe alta.


Toba

Ingrediente

1 stomac de porc
1 kg de carne de la gat
1 limba
2 picioare
2 urechi
1/2 kg de
ficat
250 g slanina
sare si piper boabe dupa gust
2-3 foi de dafin
1 kg muschi de porc


Mod de preparare

Se spala si se parlesc bine picioarele si urechile, se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste prin frecare cu malai;

Se pun sa fiarba intr-o oala mare plina cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si piper si se continua fierberea;

Cand furculita patrunde usor in carne, se puna sa fiarba ficatul, limba, carnea macra de la gat, limba si muschiuletul, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine descoperita;

Se fierbe pana carnea se desprinde de pe os. Se lasa sa se racoreasca
putin in zeama in care au fiert, dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari, se amesteca cu slanina taiata felii, se sareaza si condimenteaza dupa gust. La fiert se pot pune foi de dafin si
putin vin, condimente care parfumeaza carnea si o fac mai gustoasa;

Cu acest amestec se umple un stomac de porc pregatit cu multa atentie inainte. In amestecul de carne se adauga un pahar mare din zeama in care a fiert carnea, aceasta avand rostul de a lega carnea;

Odata umpluta, toba se leaga la capatul unde a fost umpluta se pune
apoi sa fiarba 2 ore la foc mic in apa calda, de preferat chiar in apa in care a fiert carnea;

Se raceste in zeama in care a fiert. Se scoate si se pune intre doua scanduri curate, cu o greutate deasupra. Se lasa rece si se mananca peste o zi.


Sarmale

Ingrediente

500 g carne
1 bucata varza marisoara
1 ceasca orez
3 cepe
2 linguri bulion de rosii
2 linguri untura
sare si piper dupa gust


Mod de preparare

Se ia carne amestecata de porc si de vaca, se da carnea prin masina de tocat, prin sita mijlocie;

Se amesteca carnea cu orezul ales si spalat, ceapa tocata marunt si usor rumenita in untura, sare si piper;

Se aleg frunze intregi de varza acra (daca sarmalele sint de varza dulce, sau de vita, frunzele se oparesc in apa clocotita, se scot si se racesc), se intind pe masa, se scot cu grija partile groase ale frunzelor si se taie daca sint prea mari. Se pune tocatura, se infasoara sarmalele si se asaza in cratita in care s-a pus un strat de varza taiata subtire;

Se acopera sarmalele cu varza taiata si se toarna deasupra bulion de rosii, 1 pahar de apa, 2 linguri untura si se lasa sa fiarba inabusit, acoperite cu capac, la foc mic timp de 1 - 2 ore;

La sfarsit se pun in cuptor pentru ca sa se rumeneasca frumos. Sarmalele sunt mai bune preparate si fierte din ajun.

Carnati proaspeti

Ingrediente

1kg de porc
400 g carne de vita
usturoi dupa gust
1/2 pahar de apa calduta
piper dupa gust
cimbru
1 lingura de sare


Mod de preparare

Se da carnea de vita de 2 ori prin masina, iar carnea de porc numai odata;

Se amesteca carnea cu sare, piper, cimbru, usturoi si apa calduta;

Se umplu matele de carnati de grosime nu prea mare, cu compozitia obtinuta cu ajutorul unui dispozitiv montat la masina de tocat;

Nu se indeasa carnea prea tare, se servesc prajiti in ulei sau in cuptor.

Cozonac cu nuca

Ingrediente

1 kg faina
300 grame zahar
200 grame unt
8 linguri ulei
50 grame drojdie
1/2 litru lapte
1 lingurita rasa sare
8 oua
cat de multa nuca macinata
mirodenii (coaja rasa de lamaie, esenta rom, zahar vanilat)


Mod de preparare

Aluatul
Amestecam 200 ml lapte fierbinte cu 250 g faina si se toarna peste toata faina;

Se amesteca cu o lingura de lemn apoi se framanta putin cu mana pentru a nu se forma cocoloase;

Apoi se face maiaua: drojdia cu o lingurita rasa de zahar si putin lapte caldut se lasa la crescut;

Dupa ce a crescut se toarna peste faina;

Galbenusurile de la cele 8 oua se amesteca cu zaharul si cu laptele ramas plus sarea si uleiul. Atentie: uleiul se toarna putin cate putin ca la maioneza;

Se framanta bine cu mana si atunci cand s-au incorporat (fara cocoloase), se toarna untul topit (caldut) si mirodeniile si se mai framanta pentru inca 15 minute;

Umplutura pentru cozonac cu nuca
Albusurile de la cele 8 oua, batute spuma cu o cana de zahar (dupa gust), in care se toarna nuca data prin masina de tocat.

Vin fiert cu scortisoara

Ingrediente

1 litru de vin rosu
1 portocala
1 mar
1 baton de scortisoara
zahar


Mod de preparare


Se pune vinul la fiert cu portocala decojita si feliata, cu marul feliat cu batonul de scortisoara si cu zaharul, se fierb aproximativ 2 minute.



vezi mai multe retete pe gastronomie.ele.ro
| More

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis???

„Aboneaza-te si vei fi la curent cu cele mai noi stiri de pe acest blog”... Introdu adresa ta de e-mail:

ShareThis

Postări populare