Cautare AdSense

Cautare pe blog

reclama

marți, 17 martie 2009

Noul Cod Penal reduce la jumatate pedepsele pentru mită şi trafic de influenţă

Închisoare pentru hărţuiri

Prin noul cod, fapta persoanei care, în mod repetat, urmăreşte victima ori îi supraveghează locuinţa, locul de muncă sau alte locuri frecventate de către aceasta, “cauzându-i astfel o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă”. Chiar şi banalele sms-uri se pedepsesc cu închisoare de la o lună la trei, sau amendă dacă prin “frecvenţă sau conţinut alarmează victima”.

Eutanasia se pedepseşte

Uciderea unei persoane ce suferă de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă, atestate medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat la cererea “explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei”, se pedepseşte prin noua lege cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Incestul nu mai este sancţionat

O modificare care a stârnit vii reacţii este aceea prin care incestul dintre persoanele majore care au consimţit această relaţie nu mai este sancţionat. Totuşi, legea sancţionează mai drastic atât violul incestuos, cât şi actul sexual cu un minor care are caracter incestuos.

Cinci ani pentru orice «ţepar»

O modificare bizară este operată la infracţiunea de înşelăciune. “ţeparii” îşi pot păgubi fără griji victimele cu orice sumă. Pedeapsa maximă este aceeaşi: cinci ani. De înşelăciune au fost acuzaţi în ultimii ani o mulţime de oameni “de afaceri” autohtoni.

Vătămarea fătului este infracţiune

O nouă infracţiune este aceea de vătămare a fătului în timpul naşterii. Vizaţi sunt medicii şi asistentele sau alte persoane care asistă şi participă la acest proces. În schimb, nu este sancţionată femeia care îşi provoacă singură avortul.

Condamnări mai blânde pentru mită

Legea penală devine însă din ce în ce mai blândă cu şpăgarii şi cu funcţionarii publici. Pedepsele pentru luarea de mită şi traficul de influenţă sunt reduse la jumătate, iar abuzul în serviciu cu consecinţe grave nu mai este incriminat de noua lege.

Minorii răspund penal de la 13 ani

Minorii ar putea fi pedepsiţi pentru faptele lor încă de la vârsta de 13 ani. Cu toate acestea, toate măsurile îndreptate împotriva micilor delincvenţi vor avea un caracter strict educativ, noul cod renunţând complet la pedepsele aplicabile.


Sursa: libertatea.ro

| More

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis???

„Aboneaza-te si vei fi la curent cu cele mai noi stiri de pe acest blog”... Introdu adresa ta de e-mail:

ShareThis

Postări populare