Cautare AdSense

Cautare pe blog

reclama

luni, 9 martie 2009

Flori de primăvară pentru balcon

Primule

Primula este cea mai răspândită plantă cultivată în ghivece şi se adaptează foarte bine condiţiilor mai puţin prielnice de pe balcon, înflorind încontinuu toată primăvara. Dacă vrei ca florile să ţină cât mai mult şi să te bucuri de ele şi anul viitor, trebuie să ţii cont de câteva sfaturi de îngrijire. Această plantă preferă un loc aerisit, e mare iubitoare de apă şi de lumină, dar nu trebuie expusă direct la soare. Udarea se face abundent prima dată, după care pământul trebuie să fie permanent umed, nu trebuie lăsat să se usuce.


Panseluţe



Perioada maximă de înflorire este în lunile martie, aprilie şi mai. Rezistă bine pe balcon, la temperaturi scăzute, dar nu suportă arşiţa.
Este bine să ţii panseluţele în locuri luminoase, pentru a putea înflo ri. De asemenea, trebuie să fie plantate în pământ bogat în substanţe nutritive, fiind recomandată utilizarea periodică a unui îngrăşământ.


Amaryllis

Sunt plante perene bulboase cu flori mari, asemănătoare celor de crin. Coloritul principal al florilor e roşu-închis şi roz, dar există şi hibrizi ale căror flori sunt albe, simple, sau cu bordura roşie. Pentru ca Amaryllis să înflorească în fiecare an are nevoie de soare, îngrăşăminte şi aer curat. După înflorire, care durează circa trei săptămâni, tijele se taie, lăsând frunzele să se dezvolte. Important: pentru o bună înflorire, plantele de Amaryllis trebuie lăsate în repaus în perioada de vară-toamnă, iar bulbii trebuie plantaţi în ghivece potrivite ca dimensiune. Udarea plantei se face în cantităţi mici la început, iar ghivecele se ţin în întuneric, la o temperatură de 10-12 grade, până când tulpina atinge 10-12 cm lungime. După aceea, plantele pot fi scoase la lumină.

Orhidee

Planta nu are nevoie de mult spaţiu pentru rădăcină. Într-un vas simplu se simt de minune. Orhideele suportă bine şi aerul cald şi uscat din cameră. Atenţie, dacă frunzele sunt deformate, înseamnă că planta stă într-un loc prea cald sau prea uscat! Pentru a înflori au nevoie de multă lumină. Udă-le o dată pe săptămână. Cea mai bună metodă: ţine ghiveciul sub robinetul cu apă. E important ca acesta să se îmbibe cu apă. Nu uita să-i pui îngrăşământ de orhidee, o dată sau de două ori pe săptămână în apa de udat, din martie până în septembrie. Ghiveciul se schimbă o dată la doi ani. Nu-ţi înfloreşte orhideea? Amplasează planta, pentru un timp, şi pe durata nopţii, într- un loc mai rece. După înflorire urmează o perioadă de pauză. Apoi vor răsări din nou lăstari care vor face flori.

Lalele

Lalelele iubesc locurile însorite, dar nu le deranjează prea tare dacă le aşezi într-un colţ mai umbrit. Pământul în care le plantezi trebuie să fie nisipos şi bine drenat. Se udă la două-trei zile, preferabil dimineaţa. După ce florile şi frunzele s-au ofilit, scoate bulbii din pământ, curăţă-i şi păstrează-i până în luna octombrie într-un loc umbrit şi răcoros, când îi vei planta din nou.



Kalanchoe

E o plantă suculentă, cu frunze cărnoase. Florile durează circa două luni, timp în care se succed mai multe serii de boboci. După fiecare înflorire se taie vârfurile lăstarilor, iar planta se ţine la umbră timp de o lună, cu pământul aproape uscat. Apoi se mută la lumină şi se udă normal. În scurt timp, Kalanchoe va avea frunze tinere şi va începe un nou ciclu vegetativ. Din luna martie, şi Kalanchoe, la fel ca şi celelalte plante de balcon sau de apartament, are nevoie de substanţe nutritive care să-i stimuleze înflorirea. Foloseşte o dată pe săptămânâ îngrăşământ pentru plante cu flori.


Trandafiri

Florile lor însă nu ţin foarte mult într-o cameră caldă. Au nevoie de un loc luminos şi răcoros. Nu aşeza plantele lângă calorifer sau în bătaia directă a soarelui. Stau, de regulă, în ghivece mici, cu puţin pământ, care trebuie să fie uşor umed. Evită umezeala stătută.
Pentru a reduce riscul apariţiei vreunei boli, spală planta o dată pe săptămână sub jet de apă, curăţând bine frunzele pe ambele părţi. Pentru a încuraja deschiderea bobocilor, alege un fertilizator bogat în potasiu. O tăiere eficientă în martie stimulează înflorirea.

ZambileEle înfloresc în acelaşi timp cu lalele şi narcisele, din martie până în mai. Sunt excelente ca flori tăiate şi pot fi cultivate cu uşurinţă în ghivece, ca flori de apartament.

Azalee

Planta este atrăgătoare atât prin mărimea şi alcătuirea florii, ce poate fi simplă sau bătută, cât şi prin culorile vii, în nuanţe de la roşu sau violet până la roz şi alb. Înfloreşte în sezoanele răcoroase ale anului: toamna, iarna şi primăvara. Temperatura optimă de creştere e de 16 -22 grade C. Udarea plantei se face în mod regulat. Umezeala stătută e, însă, periculoasă, de aceea în farfurioară nu trebuie să rămână apă. Pentru ca noii boboci să se deschidă, îndepărtează periodic florile ofilite. Din martie se administrează îngrăşământ o dată la două săptămâni.

citeste articolul integral in libertatea.ro
| More

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis???

„Aboneaza-te si vei fi la curent cu cele mai noi stiri de pe acest blog”... Introdu adresa ta de e-mail:

ShareThis

Postări populare