Cautare AdSense

Cautare pe blog

reclama

joi, 16 aprilie 2009

Joia Mare din Saptamana Patimilor

Joia Mare din Săptămâna Patimilor, este dedicată, în totalitate, finalizării curăţeniei în case şi curţi. Tot în această zi, gospodinele încep să pregătească masa de Paşte şi să vopsească ouăle. Datorită importanţei speciale pe care o are această zi, există o serie de superstiţii menite să-i păzească pe oameni de boli, de necaz sau supărare.


- Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, în funcţie de preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Tradiţia populară spune că ouăle vopsite în Joia Mare şi mâncate de Paşte apară de suferinţe şi necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele de deochi şi de năpastă.

- În Bucovina, ouăle de Paşte sunt numite cu un termen generic “merişoare” şi erau, la început, colorate numai în roşu, pentru ca mai târziu să se răspândească şi practica vopsirii în galben, în verde, în albastru şi în negru. Altă-dată, culorile se obţineau numai din plante ce erau puse la macerat în Duminica Floriilor.

La biserică se oficiază Deniile

În Joia Mare se prăznuieşte Denia celor 12 evanghelii. Aceasta este singura zi din Săptămâna Patimilor în care se oficiază Sfânta Liturghie de dimineaţă şi de aceea este foarte bine să vă împărtăşiţi după slujbă.

Denia începe după-amiază, când se merge la biserică cu flori sau cu coroane din flori. Înainte de citirea celor 12 evanghelii, se scoate crucea din altar şi se aşază în mijlocul bisericii. Puteţi aduce, pe lângă coroana de flori, şi un prosop, la fel ca la înmormântare.

În Joia Mare nu se doarme

Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni “Joimariţa”, iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.
Sursa: Libertatea
| More

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Ai ceva de zis???

„Aboneaza-te si vei fi la curent cu cele mai noi stiri de pe acest blog”... Introdu adresa ta de e-mail:

ShareThis

Postări populare