Casuta de turta dulce
Ingrediente:
Aluat
250 g unt
200 g zahar praf
7 linguri de miere de albine
600 g faina
1 lingurita bicarbonat
1-2 lingurite de ghimbir praf
decoratie:
2 albusuri
500 g zahar pra
bombonele Mars Smarties, etc.
ciocolata topita
razatura de cocos
Preparare:
Topiti untul, mierea si zaharul, lasati sa se raceasca.
Intr-un bol cerneti faina, adaugati bicabonatul si ghimbirul si apoi amestecul de miere si unt. Amestecati sa se faca un aluat neted.
Daca aluatul e prea moale si lipicios, adaugati putina faina, daca e prea tare adaugati putina apa.
Din cea mai simpla hartie de scris, am confectionat forme pentru fronton si spate (12×7x15 cm), pentru lateralele casei(7×12 cm) si acoperis (13×17 cm).
Aluatul se intinde, pe planul de lucru presarat cu faina, intr-o foaie de 4 mm. grosime.
Se pun formele de carton pe aluat si se taie cate 2 bucati din fiecare forma.
Se transfera cu grija formele astfel taiate in tava cu hartie de copt, se decupeaza dupa dorinta ferestre, usa etc. si se perforeaza cu furculita din loc in loc
Pe fronton am pensulat putina apa si am lipit snururi de aluat, din resturile ramase de la decupat, pentru a imita barnele
Am confectionat si un viitor om de zapada, din trei bile de aluat de marime descrescatoare, pe care le-am infipt intr-un bat pentru frigarui
Se introduc formele astfel pregatite in cuptorul preincins la 180 de grade, unde se coc timp de 10-12 minute. Biscuitii trebuie sa fie bine copti, mai tari, dar grija sa nu se arda!
Biscuitii copti ii lasati la racit 2-3 minute, apoi asezati din nou formele de carton pe ei si taiati cu grija la dimensiunea exacta a acestora (la copt cresc putin).
Lasati sa se raceasca complet, pe o suprafata perfect plana.
Pentru glazura se bat tare albusurile cu zaharul (royal icing).Se pune glazura intr-un cornet pentru ornate si se ataseaza un varf rotund (fara steluta). Pentru inceput, se unge putina glazura pe fronton si spatele casutei, pe partea de interior. Se lipesc lateralele si se tin cu mainile, se proptesc cu cesti, pahare si orice e la indemana piesele asamblate, care tin cu tot dinadinsul sa o ia la vale si sa zadarniceasca munca patiserului.
Cand glazura s-a intarit, se trece mai departe.
Si incepem sa ne muncim cu acoperisul (de doua ori mi s-a daramat esafodajul in aceasta faza!
L-am sprijinit pe orice mi-a cazut mai degraba in mana, doar-doar oi invinge gravitatia
Dupa ce s-a intarit foarte bine, dar bine de tot (cel mai sigur a doua zi) se iau proptele de o parte si se purcede la decorat
Se glazureaza acoperisul (glazura se pastreaza in cornetul de decorat), se ataseaza usa si ferestrele, se lipesc bombonele etc
Prajitura cu branza dulce si stafide
Ingrediente:
aluat:
350 de grame de faina
100 de grame de untura de porc (sau 150 de grame de unt)
150 de grame de zahar
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de praf de copt
1 ou mare
1 praf de sare
5-6 linguri de apa rece
crema de branza:
1 kilogram de branza de vaci bine stoarsa de zer
200 de grame de stafide
300 de grame de zahar (eu am folosit de asta data zahar brun)
5 galbenusuri
1 plic de budinca de vanilie
1 lingura de esenta de vanilie
200 de ml. de lapte gras
optional, se pot adauga si alte arome, ca de exemplu coaja rasa de lamaie sau de portocala
bezea:
5 albusuri
5 liguri de zahar
1 praf de sare
Preparare:
Untura (sau untul) rece, faina, sarea, zaharul vanilat, praful de copt si zaharul se amesteca intr-un bol, zdrobind untura cu furculita, pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga la mijloc oul batut putin cu furculita si se incepe sa se incorporeze in ou ingredientele uscate.
Se incepe sa se framante, adaugand cate o lingura de apa rece, pana cand se formeaza un aluat nelipicios (mie mi-au intrat 6 linguri de apa rece). (Nu framantati mai mult, grasimea continuta de aluat nu trebuie sa se topeasca). Aluatul se infoliaza si se da la frigider pentru 30 de minute.
Dupa trecerea timpului de odihna, aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie patrata, pe planul de lucru presarat cu putina faina.
Foaia se ruleaza pe sucitor si se trasfera pe tava acoperita cu hartie de copt (sau unsa si tapetata cu faina). Se ajusteaza marginile astfel incat sa se creeze o bordura de aluat inalta de 1-1,5 cm. de jur imprejur.
Pentru crema de branza, se omogenizeaza zaharul, branza, budinca de vanilie, galbenusurile, stafidele si esenta de vanilie. Se adauga apoi laptele si se amesteca. (Atentie la calitatea branzei de vaci pe care o folositi, daca va fi prea umeda, plina de zer, asta va influenta reusita prajiturii.
De asemenea, daca va fi acra si cu gust fermentat, nu este potrivita pentru prajituri. Alegeti o branza proaspata si bine stoarsa).
Crema de branza se toarna peste foaie si se da la cuptorul preincins la 180 de grade Celsius, neventilat.
Intre timp, se bate bezeaua, spumand mai intai albusurile cu sarea, apoi aaugand cate o lingura de zahar, pe rand. Se bat albusurile pana cand zaharul se dizolva complet si se formeaza o spuma tare, lucioasa.
Dupa aproximativ 25-30 de minute, crema de branza trebuie sa se fi coagulat.
Se scoate prajitura din cuptor si se niveleaza pe deasupra cremei bezeaua. (Eu am facut niste dare cu furculita, nu sunt obligatorii.)
Tava se da din nou la cuptor si temepratura se reduce la 150 de grade Celsius.
Prajitura se mai tine la cuptor pana cand bezeaua devine rozalie, rumenita placut (20-25 de minute).
Se lasa prajitura in tava sa se raceasca inainte de a o taia. Se portioneaza in bucati dupa plac si se degusta cu mare incantare, cel putin de catre familia mea.
Tort cu mere si coniac
Ingrediente:
3 foi de foietaj, din 600 de grame de faina 000, 1 lingurita rasa de sare, 330 de ml. de apa foarte rece, 1 lingurita de otet alb, 450 de grame de unt
8 mere granny smith marisoare
150 de grame de stafide
80 de mililitri de coniac
80 de grame de unt
550 de grame de zahar tos
4 linguri de amidon alimentar
1 litru de smantana pentru frisca
4 linguri de zahar pudra
2 plicuri de intaritor de frisca
1,3 litri de lapte
8 galbenusuri
250 de grame de faina alba fina (000)
2-3 linguri de esenta de vanilie
zahar pudra pentru finisat
Preparare:
Se prepara un aluat frantuzesc clasic, asa cum am descris aici. Dupa ultima impachetare se intinde aluatul intr-o foaie de 1 cm. grosime care se imparte in 3 parti egale. Se intind cele trei foi dupa dimensiunea tavii de la aragaz, se perforeaza cu furculita si se coc pe rand in cuptorul incins la 190 de grade (se poate folosi si foietaj cumparat).
Stafidele se pun la inmuiat in coniac
Se aleg mere frumoase si destul de mari
Merele se curata de coaja si casuta semintelor si se taie in cuburi, pastrandu-se intr-un vas cu apa rece si lamaie pana sun toate pregatite, pentru a evita oxidarea lor.
La final, se scurg merele de apa.
Intr-o cratita se caramelizeaza 250 de grame de zahar tos, pana cand primeste o frumoasa culoare aurie. In acest moment se adauga untul si merele.
Se fierbe totul pana cand zaharul caramelizat e complet dizolvat iar merele inoata intr-un sirop auriu si adauga stafidele si coniacul.
Amidonul se dizolva in 3 linguri de apa rece si se adauga in cratita, amestecand bine. Se fierbe pana cand se ingroasa.
Se suprapun foile de foietaj si cu ajutorul unui cutit foarte bine ascutit se egalizeaza marginile. Amestecul de mere, fierbinte, se imparte pe doua dintre foile de foietaj, pastrand-o deoparte pe cea mai aspectuoasa .
1,2 litri de lapte se pun la fiert.
Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar (300 de grame) si faina, se dilueaza cu cei 100 de mililitri de lapte ce au ramas si se adauga peste laptele fierbinte, amestecand cu grija pana cand fierbe si se ingroasa. Se adauga esenta de vanilie si se lasa crema deoparte, acoperita cu o folie alimentara, pana cand se raceste.
Smantana pentru frisca se bate spuma tare, se adauga zaharul pudra si se bate in continuare. In final, se stabilizeaza cu intaritorul pentru frisca, mixand pana la completa incorporare a acestuia.
umatate din cantitatea de frisca batuta se pastreaza pentru ornat, iar cealalta jumatate se amesteca cu crema de vanilie deja racita, cu miscari de jos in sus.
Deasupra merelor de pe primul blat se aseaza jumatate din cantitatea de crema de vanilie si frisca.
Se suprapune al doilea blat cu mere si se acopera cu restul de crema ramasa.
Blatul superior se taie dupa
preferinta, eu l-am impartit in dreptunghiuri egale pe care le-am separat in cate doua triunghiuri, pe diagonala.
Deasupra cremei am spritat frisca, deasupra careia am asezat cate un triunghi de foietaj, cu varful usor ridicat.
In final, am acoperit marginile tortului cu frisca si am presarat zahar pudra pe deasupra.
Tortul se da la frigider pentru cel putin doua ore inaintea servirii.
BY: retetecalamama.ro
reclama
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
ShareThis
Postări populare
-
Prajitura Frantuzesca deosebita Foi 300 gr făină, 150 gr zahăr, 150 gr margarină, 1 praf de copt, 2 linguri de cacao, 200 gr smântână. Um...
-
Telenovela „ Fructul oprit ” este difuzata ACASA de luni pana sambata de la 19:30. Julian si Lucrecia stiu ca s-au nascut unul pen...
-
Norocul nu este de partea lui Anahí, care a dat probe pentru rolul de protagonistă din noua telenovelă a Carlei Estrada, însă producătoarea ...
-
Spre deosebire de horoscopul european, in Horoscopul Japonez exista 11 zodii. Iata care sunt cele 11 zodii japoneze si care sunt trasat...
-
Inceputul de an nou sa fie cit mai bogat! Si vorba aia : "DACA BAN NU E... NIMIC NU E !" Va doresc un sfarsit de an imbelsugat si ...
-
Prima zi a Campionatelor Nationale de Box Feminin a inceput cu brio pentru fetele noastre. Au boxat patru dintre sportive si au castigat toa...
-
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de italieni cu ocazia Zilei Feme ii, Monica Bellucci este considerata cea mai se-y reprezentanta a s...
-
Este primul single promovat de pe albumul “Memoirs of an imperfect angel“, care va fi lansat pe 25 august.
-
Iata si ultimul episod a celei mai de succes telenovele a casei de productie Telemundo, “ Cealalta fata a Analiei ”, care a fost foarte b...
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Ai ceva de zis???